WTW Unit

WTW staat voor ‘warmteterugwinning‘. Het idee achter een wtw-systeem is eenvoudig: de warmte van afgevoerde lucht wordt met een warmteterugwinsysteem via een warmtewisselaar overgedragen aan koude lucht, die daardoor opwarmt zonder dat u daarvoor gas of elektriciteit hoeft te gebruiken. Hierdoor bespaart u veel energie.

Maar hoe werkt een wtw-unit nu eigenlijk?

Een wtw-unit bestaat uit een ventilator, inblaasopeningen en een aantal afzuigpunten. De elektrische motor in een wtw-installatie zuigt voortdurend lucht van buiten naar binnen. In de wtw-unit wordt deze koele buitenlucht door middel van een warmtewisselaar opgewarmd met de warme lucht die al in uw woning aanwezig is. Op deze manier ontstaat een luchtstroom in huis die voortdurend ververst wordt. Zo beschikt u thuis altijd over frisse lucht, terwijl het u vrijwel geen extra energie kost om deze op te warmen.

Een wtw-installatie heeft veel voordelen, zowel voor uw gezondheid als voor uw portemonnee. Bij een goed geïsoleerde woning is ventilatie erg belangrijk. Met een wtw-installatie zorgt u ervoor dat de vuile lucht goed afgevoerd wordt, zonder dat u veel energie verbruikt om de binnenstromende koude lucht te verwarmen. Met een wtw-unit aangesloten op uw ventilatiesysteem heeft u:

  • Een gezond en comfortabel binnenklimaat
  • Geen last meer van koude tocht
  • Altijd gefilterde schone lucht in huis
  • Een aanzienlijke besparing op de stookkosten

Wanneer je kiest voor een ‘warmtepomp’ onderhoudscontract, kun je uitgaan van het volgende bij uw WTW-unit:

  • Elke 2 jaar vervangen van de filter
  • Elke 2 jaar reinigen wtw-unit
  • Elke 4 jaar reinigen van de wisselaar
  • Elke 8 jaar reingen van de kanalen
Is een wtw-installatie voor mij interessant?

Een wtw-installatie voor lucht is vooral interessant voor goed geïsoleerde woningen. Een woning die zeer goed geïsoleerd is, zal vrijwel luchtdicht gebouwd zijn. Daardoor komt er in principe weinig frisse lucht het huis binnen. Een wtw-unit in uw mechanische ventilatiesysteem zorgt dan voor zowel goede ventilatie met frisse lucht en verwarmt koude lucht voor. Omdat slecht geïsoleerde woningen al veel warmte verliezen, is het plaatsen van een wtw-unit daar niet interessant. Het loont echter wel de moeite om eerst de woning te isoleren en daarna een wtw-unit te installeren.

Bij Sankomij hebben we speciaal opgeleide medewerkers die graag bij u langs komen voor het geven van vakkundig advies, zij verzorgen tevens ook vrijblijvend een offerte voor u, indien gewenst. Onze monteurs die zorgen voor de plaatsing van uw cv-ketel en/of uw warmwater toestel, hebben hierin ruime ervaring,
zijn deskundig en klantvriendelijk. Vindt u de keuzes lastig of komt u er zelf niet uit? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.