Veel gestelde vragen

Heeft u last van een tikkende verwarming? Grote kans dat er dan lucht in uw cv-installatie zit. Dat is niet alleen hinderlijk, maar ook energieverspillend. In 7 stappen kunt u gemakkelijk zelf uw verwarming ontluchten.

In 7 stappen je verwarming ontluchten

 1. Zet eerst de verwarming minstens 10 minuten aan. Daardoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Houd vast een doekje en een ontluchtingssleuteltje bij de hand.
 2. Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk en wacht tot de ketel uit is gegaan.
 3. Begin bij de radiator op het laagste punt in uw huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt.
  *Lucht verzamelt zich vaak op het hoogste punt van de cv-installatie. Als uw cv op zolder hangt, is het ontluchtingspunt van de ketel zelf het belangrijkste.
 4. Sluit de kraan van de radiator die u wilt ontluchten.
 5. Houd een doekje bij het ontluchtingsventiel van de radiator en draai hem open met het ontluchtingssleuteltje. Zodra er water uit komt, draait u hem weer dicht.
 6. Heeft u alle radiatorkranen gehad? Draai dan de radiatorkranen weer open en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
 7. Controleer of de waterdruk in de cv-ketel goed is. Dat is het geval als de wijzer van de drukmeter in het groene gedeelte staat, tussen 1,5 en 2 bar. Staat de wijzer in het rode gedeelte, dan is het nodig uw cv-ketel bij te vullen.

Geeft de ketel alleen maar warm water? Controleer dan of de ketel niet op de zomerstand staat. Veel ketels hebben namelijk een zomerstand. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan het zijn dat een kraan langdurig druppelt. De verwarmingsfunctie blokkeert dan. Om dit te controleren adviseren we om alle warmwaterkranen in huis kort open te zetten en vervolgens stevig dicht te draaien. Hierna reset je de ketel. 

Controleer eerst of de knoppen op de radiator wel goed open staan en draai deze eventueel verder open. Mocht dat niet werken, probeer dan de radiatoren eerst te ontluchten. Weet je niet hoe dit werkt? Bekijk dan een van onze andere veel gestelde vragen, hier leggen we het stap voor stap uit. 

Wat vervelend dat uw Cv-ketel kapot is. Neem contact op met Sankomij Installatietechniek via onderstaand telefoonnummer: 040-2534890. Als u een contract heeft, wordt u zo spoedig mogelijk geholpen. Als blijkt dat de ketel niet meer te repareren is, zorgen wij dat er, in samenspraak met u, zo snel mogelijk een (nieuwe) oplossing komt. 

Als je verwarming niet warm wordt, kan het goed zijn dat druk in de Cv-ketel te laag is. Controleer de meter. De wijzer moet in het groene gedeelte tussen de 1,5 en 2 bar staan. Staat de meter in het rode gedeelte? Dan moet u uw Cv-ketel bijvullen. Dat doet u gemakkelijk zelf!

Uw Cv-ketel bijvullen is echt niet moeilijk. Volg eenvoudig de onderstaande stappen. Overweegt u de koop of huur van een nieuwe Cv-ketel? Ook daarmee helpen we u graag. Klik op deze link voor meer informatie over het huren of kopen van een nieuwe Cv-ketel. 

Bijvullen in 6 stappen:

 1. Zorg voor een handdoek of een dweil en een emmer of een teil. Zet uw kamerthermostaat op de laagste stand. Wacht tot de Cv-ketel nog maar 40 graden aangeeft. Dit is belangrijk want u gaat de Cv-ketel bijvullen met koud water. Als koud water in een te hete ketel stroomt, kan de binnenkant barsten.
 2. Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan. Houd een emmer onder het uiteinde van de slang en open de kraan. Laat het water tot de rand van de slang komen. Zo zit er bijna geen lucht in de slang en kan er dus ook bijna geen lucht in de Cv-installatie komen. Doe de waterkraan dicht.
 3. Zoek dan de vulkraan, die zit meestal bij de ketel. Draai de dop van de vulkraan, zonder de vulkraan te openen. Sluit de vulslang goed vast aan op de vulkraan van de Cv-installatie.
 4. Vul nu uw verwarmingsketel bij. Open de waterkraan en draai daarna pas de vulkraan van de Cv-installatie open. Na een kwartslag is de vulkraan helemaal open.
 5. Als de druk bijna op 2 bar staat, sluit u eerst de vulkraan en daarna de waterkraan. Koppel de slang af en laat het water dat nog in de slang zit, in een emmer lopen. Hier komt de dweil van pas.
 6. Zet de kamerthermostaat weer op de gewenste stand. Er komt altijd een beetje lucht mee met het bijvullen van de Cv-ketel. Om een tikkende verwarming te voorkomen, moet je hiervoor de radiator ontluchten.

Een storing aan uw Cv-ketel komt nooit op het juiste moment. In sommige gevallen kun je de storing zelf verhelpen, bijvoorbeeld door het bijvullen van uw Cv-ketel of door uw verwarming te ontluchten. Weet u niet hoe dit werkt? Bekijk dan een van de twee bovenstaande veel gestelde vragen, hier leggen we dit stap voor stap aan u uit. Is hiermee de storing nog niet verholpen? Neem dan contact op met Sankomij Installatietechniek en wij sturen zo snel mogelijk een monteur naar u toe. 

Wat te doen bij een storing aan de Cv-ketel?
Controleer eerst altijd of: 

• de waterdruk voldoende is (tussen 1,5 en 2 bar) op de drukmeter
• de kamerthermostaat en/of ketelthermostaat hoog genoeg staat
• de waakvlam brandt, als dat niet het geval is; probeer dan de waakvlam aan te steken
• er een code verschijnt op het display (als u een moderne Cv-ketel heeft die voorzien is van een elektronische ontsteking, verschijnt er bij een storing een code in het display; u kunt dan op de resetknop van het het toestel drukken)
• de stekker in de wandcontactdoos zit
• de hoofdgaskraan/toestelkraan wel geopend is
• de zekering in de zekeringengroepenkast heel is
• de warmwaterkranen niet lekken

Cv-ketel storing voorkomen: 
Een storing aan uw Cv-ketel is in veel gevallen te voorkomen door uw ketel goed te onderhouden. Onderhoud aan uw Cv-ketel is belangrijker dan u vaak denkt. Een Cv-ketel is een complex apparaat dat zonder regelmatig onderhoud vaak onverwachts kapot kan gaan. Ook zorgt regelmatig onderhoud aan uw Cv-ketel dat de levensduur van uw Cv-ketel verlengd wordt en de ketel er zuiniger door werkt. Kortom: het onderhoud aan uw Cv-ketel is goed voor uw portemonnee én voor het milieu. Heeft u abonnement bij Sankomij Installatietechniek? Dan komt een van onze monteurs iedere twee jaar langs voor onderhoud aan uw Cv-ketel. 

Storing aan de Cv-ketel nog steeds niet verholpen? 
Wij helpen u graag om dit samen met u op te lossen en eventueel een monteur te sturen. U kunt ons altijd bereiken op onderstaand telefoonnummer: 040-2534890. Zorgt u ervaar dat u alle relevante informatie bij de hand houdt als u ons belt? Dan kunnen wij u sneller van dienst zijn en gerichter helpen. 

Onderhoud aan uw Cv-ketel is belangrijker dan u vaak denkt. Een Cv-ketel is een complex apparaat dat zonder regelmatig onderhoud vaak onverwachts kapot kan gaan. Ook zorgt regelmatig onderhoud aan uw Cv-ketel dat de levensduur van uw Cv-ketel verlengd wordt en de ketel er zuiniger door werkt. Kortom: het onderhoud aan uw Cv-ketel is goed voor uw portemonnee én voor het milieu.

Wat kan er stuk gaan aan uw Cv-ketel zonder regelmatig onderhoud?
• Als uw laatste ketel controle 1 of 2 jaar geleden is moeten er normaal gesproken geen mogelijke storingen optreden.

• Als uw laatste ketel controle 3 of 4 jaar geleden is dan kan het zijn dat er zich de volgende mogelijke storingen voordoen: een vervuilde warmtewisselaar, storingen en stijging van gasverbruik en energierekening. 

• Als uw laatste ketel controle 5 of 6 jaar geleden is dan kan het zijn dat er zich de volgende mogelijke storingen voordoen: een defecte automatische ontluchter of het verroesten en/of lekkage van ketelonderdelen en hoge reparatiekosten. 

• Als uw laatste ketel controle 7 of 8 jaar geleden is dan kan het zijn dat er zich de volgende mogelijke storingen voordoen: een vervuilde ventilatie en luchtdrukschakelaar, een verhoogde kans op storingen en stijging van gasverbruik en energiekosten. 

• Als uw laatste ketel controle 9 jaar geleden of langer is dan kan het zijn dat er zich de volgende mogelijke storingen voordoen: storingen aan het elektronische gedeelte van de ketel, de ketel doet het niet of nauwelijks meer. 

Een open toestel is een ketel of een geiser waarvan het vlammetje niet is afgesloten door een glazen plaatje. Open toestellen onttrekken zuurstof uit de ruimte waarin het toestel hangt. Ventileren is altijd belangrijk (vooral in een ruimte met een open verbrandingstoestel), evenals goed onderhoud, zoals beschreven staat in de veel gestelde vraag hierboven. 

Kom werken bij Sankomij

Ga snel naar onze vacature pagina.