Als je verwarming niet warm wordt, kan het goed zijn dat druk in de cv-ketel te laag is. Controleer de meter. De wijzer moet in het groene gedeelte tussen de 1,5 en 2 bar staan. Staat de meter in het rode gedeelte? Dan moet u uw cv-ketel bijvullen. Dat doet u gemakkelijk zelf!

Uw cv-ketel bijvullen is echt niet moeilijk. Volg eenvoudig de onderstaande stappen. Overweegt u koop of huur van een nieuwe cv-ketel? Ook daarmee helpen we u graag.

Bijvullen in 6 stappen:

 1. Zorg voor een handdoek of een dweil en een emmer of een teil. Zet uw kamerthermostaat op de laagste stand. Wacht tot de cv-ketel nog maar 40 graden aangeeft. Dit is belangrijk want u gaat de cv-ketel bijvullen met koud water. Als koud water in een te hete ketel stroomt, kan de binnenkant barsten.
 2. Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan. Houd een emmer onder het uiteinde van de slang en open de kraan. Laat het water tot de rand van de slang komen. Zo zit er bijna geen lucht in de slang en kan er dus ook bijna geen lucht in de cv-installatie komen. Doe de waterkraan dicht.
 3. Zoek dan de vulkraan, die zit meestal bij de ketel. Draai de dop van de vulkraan, zonder de vulkraan te openen. Sluit de vulslang goed vast aan op de vulkraan van de cv-installatie.
 4. Vul nu uw verwarmingsketel bij. Open de waterkraan en draai daarna pas de vulkraan van de cv-installatie open. Na een kwartslag is de vulkraan helemaal open.
 5. Als de druk bijna op 2 bar staat, sluit u eerst de vulkraan en daarna de waterkraan. Koppel de slang af en laat het water dat nog in de slang zit, in een emmer lopen. Hier komt de dweil van pas.
 6. Zet de kamerthermostaat weer op de gewenste stand. Er komt altijd een beetje lucht mee met het bijvullen van de cv-ketel. Om een tikkende verwarming te voorkomen, moet je hiervoor de radiator ontluchten.

Heeft u last van een tikkende verwarming? Grote kans dat er dan lucht in uw cv-installatie zit. Dat is niet alleen hinderlijk, maar ook energieverspillend. In 7 stappen kunt u gemakkelijk zelf uw verwarming ontluchten.

In 7 stappen je verwarming ontluchten

 1. Zet eerst de verwarming minstens 10 minuten aan. Daardoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Houd vast een doekje en een ontluchtingssleuteltje bij de hand.
 2. Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk en wacht tot de ketel uit is gegaan.
 3. Begin bij de radiator op het laagste punt in uw huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt.
  *Lucht verzamelt zich vaak op het hoogste punt van de cv-installatie. Als uw cv op zolder hangt, is het ontluchtingspunt van de ketel zelf het belangrijkste.
 4. Sluit de kraan van de radiator die u wilt ontluchten.
 5. Houd een doekje bij het ontluchtingsventiel van de radiator en draai hem open met het ontluchtingssleuteltje. Zodra er water uit komt, draait u hem weer dicht.
 6. Heeft u alle radiatorkranen gehad? Draai dan de radiatorkranen weer open en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
 7. Controleer of de waterdruk in de cv-ketel goed is. Dat is het geval als de wijzer van de drukmeter in het groene gedeelte staat, tussen 1,5 en 2 bar. Staat de wijzer in het rode gedeelte, dan is het nodig uw cv-ketel bij te vullen.

Kom werken bij Sankomij

Ga snel naar onze vacature pagina.